FAQ's

Hoofdcategorie: Productinformatie
  1. Ouderdom van banden
  2. Wat betekent "uitloop"?
  3. Wat betekent de S opdruk?

Ouderdom van banden

Op initiatief van, en onder de vlag van de BVR (Bond voor bandenhandel en vulkanisatie), hebben in september 2001 toonaangevende vertegenwoordigers van de Duitse bandenindustrie een duidelijke gemeenschappelijke verklaring afgegeven met betrekking tot het statement hoe lang een band houdbaar is en specifiek hoe lang "meerdere jaren" dan zijn. Bridgestone/firestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin en Pirelli geven de volgende aanbeveling aan hun afnemers mee: Let u erop dat bij de aan/verkoop van banden† de productiedatum niet meer als vijf jaar terug is. Dit betekent dat een ongebruikte band, bij een vakkundige opslag, tot 5 jaar na productiedatum nog als nieuw verkocht mag worden.


Wat betekent "uitloop"?

"Uitloop" betekent dat het hier om een band met een profiel gaat, wat niet meer door de fabrikant voor het actuele seizoen geproduceerd wordt. Er zijn echter nog restvoorraden van deze band verkrijgbaar.


Wat betekent de S opdruk?

Met het voorschrift ECE-R 117 heeft de EU de grenswaarden voor rijgeluiden van banden vastgelegd.
Een S in combinatie met een cijfercode op de wang van een band geeft aan dat het om een band met gereduceerd rijgeluid gaat. Banden voor personenauto's zonder S-opdruk †mogen na een trapsgewijze overgangstijd niet meer verkocht worden.

Dat ziet er dan zo uit
:- vanaf 1 oktober 2009 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte van maximaal 185 millimeter.
- vanaf 1 oktober 2010 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte vanaf 195 millimeter tot maximaal 215 millimeter.
- vanaf 1 oktober 2011 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte breder dan 215 millimeter.

© 2001-2019 Delticom AG - probanden.nl - swebc23